Da er vinter- og påskeferien i boks!

Som mamma, og absolutt som fostermor, er planlegging av uker og ferier viktig. Forutsigbarhet og klare rammer gir trygghet, som jo er spesielt viktig for fosterbarn.

Ferier kan gjerne by på utfordringer i et fosterhjem. Med fri fra skole eller barnehage er plutselig de ytre rammene borte. Rutinene er vekk. Kansskje har det i tillegg (sånn som det ofte er spesielt før jul- og sommerferie) heller ikke det faste programmet på skolen, noe som lett fører til indre uro og forvirring.

Jeg tror at de fleste foreldre ser at småbarn trenger trygghet, rutiner og forutsigbarhet. Men rutiner er viktige helt fra nyfødte til de er nesten voksne, og det tror jeg vi lett glemmer ut ettersom barna blir store..

Ikke bare i ferier og fridager er rutiner og forutsigbarhet viktig. Mange barn fungerer best når det er forutsigbarhet i hverdagen, i forbindelse med daglige aktiviteter som gjentas ofte. Hvis aktiviteter som i seg selv ikke er veldig lystbetonte, blir gjennomført på en gjenkjennelig måte for barna, blir aktivitetene forutsigbare og kan utføres uten diskusjon og krangling. Dette tror jeg de aller fleste fosterforeldre kan kjenne seg igjen i, iallefall.

Etterhvert som barn blir eldre, klarer de mer og mer å se mønsteret i hverdagen. De forstår f.eks at en ferie ikke varer evig og de klarer å skille mellom tilfeldigheter og absolutter. Jeg kan f.eks si til Knerten at idag skal han få nugatti på skiven en vanlig onsdag, bare fordi jeg hadde lyst til det. Kompis hadde jo blitt veldig glad for nugatti på skiven, men han forstår ikke at man kan ha regler med unntak, selv om han er 12 år og dobbelt så gammel som yngstemann. Rutiner er viktig spesielt for de minste barna, for de lever «her og nå» og derfor ikke vet hva som skal skje om en time eller to. Her vil rutiner gi barnet trygghet, ro, forutsigbarhet og en følelse av kontroll. Men ofte ser vi at fosterbarn eller barn med diagnoser også lever «her og nå», nesten uavhengig av alder.

Jeg har stor tro på noenlunde faste leggetider også i ferien. Men gode leggeritualer er absolutt essensielt året rundt!

Leggeritualer som å pusse tenner, ta på pysjamas og lese bøker, mm. I ferier og fridager hvor man «skeier litt ut» kan dette være avgjørende for en god natt. Det virker beroligende for barnet og skaper forutsigbarhet i det uforutsigbare 😉

Faste spisetider og et fast spisemønster er viktig. Det er mye fokus på riktig mat om dagen. Våre måltidsrutiner legges allerede i barndommen, av vi foreldre og foresatte. I ferier er man jo naturligvis litt «i hvilemodus» og det er fort gjort å glemme av å spise. Man kommer kanskje på at vi ligger på etterskudd med lunsjen når vi oppdager at ungene er blitt trollete og sutrete. Da skal vi selvsagt raske på – stresser rundt – og resultatet blir bare enda surere barn..

Der har vi vært.. Som fosterforeldre er vi kanskje mer opptatt av dette enn den gjengse familie, fordi konsekvensene her er så store. Vi har selvsagt opplevd en liten trollegutt i butikken og innsett at gutten nok er rimelig sulten fordi det er lenge siden frokost. Vi har også opplevd dette med Kompis, vi er jo bare mennesker, men da må vi tåle å stå i den utageringen som kommer.

Når dagene flyter er det ofte måltidene som setter rammen. Vi passer på å spise ca hver tredje time. For ikke å glemme dette, så setter jeg alarm på telefonen. Videre er vi påpasselige med å følge eller å lage rutiner rundt måltidet. F.eks har vi faste sitteplasser rundt kjøkkenbordet hjemme. Dette viderefører vi hvor enn vi er, så fremt det er mulig. Vi passer på å ta de samme vitamintilskuddene hver dag (å skifte merke rett før ferien er ingen slager her i huset..). Vi bruker god tid på måltidet og vi spiser sammen. Det er kanskje ikke mer som skal til for å ramme dagen inn for et barn 🙂

Innimellom alle disse rutinene og forutsigbarheten må selvsagt barn få erfare, oppleve at ting ikke alltid går som planlagt. For sånn er jo livet og dette må de lære seg å mestre. Men for fosterbarn er ferier og fridager såpass «støyende» at hvis jeg får velge, så velger jeg at dette kan de få bryne seg på til hverdags. Ikke i ferien.

Jeg har f.eks spurt guttene hvor de har lyst at vi skal dra på vinterferie og på påskeferie. Svaret var tydelig: I vinterferien ville de et sted med snø for å gå på ski. Men Knerten ville altså ikke opp på fjellet – han mente at taggene på fjellet var så bratte at da kunne han skli ned..! I påskeferien vil de reise dit bestemor har campingvogn.

Ingen av ønskene blir innfridd. Å dra til fjells hørtes veldig kjekt ut og vi tenkte at dette måte vi jo få til. Men for halvannen uke siden så endret dette seg. Iallefall må vi ta høyde for en eventuell endring. Da blir ikke hytte på fjellet, pulk og snømåking et alternativ. Men hyttetur blir det, og det kan jo være at det er mye snø på Sørlandet i vinterfeien – det har nemlig hendt før.. Påskeferien hadde vi hatt lyst til å feire med bestemor. Men det var ingen hytter ledig der som tar høyde for våre eventualiter. Så da blir det Sørlandet igjen, gitt.

Hytter er altså booket, men detaljert program er langt ifra i boks enda, hehe. Kanskje har du noen tips til oss om hva vi kan gjøre på Sørlandet/Spangereid vinterstid?

4 thoughts on “Da er vinter- og påskeferien i boks!

  1. Spangereid er ikke så fryktelig langt fra Lyngdal, og i Lyngdal har de et badeland som sikkert er kjempegøy for småttingene 🙂

Legg igjen en kommentar